top of page

«Стіни бачили велику людину, тепер їх немає». Фоторепортаж зі зруйнованого музею Романа Шухевича у Львові

У новорічну ніч, з 4:00 до 6:00 години, Львівську область атакували безпілотники Shahed. «За попередньою інформацією, наш регіон атакували 10 «Шахедів». Без жертв», — повідомив міський голова Львова Андрій Садовий. Усі ворожі дрони збили військові ПвК «Захід» та мобільних вогневих груп.


Фото Романа Балука. Львівська область, Дубляни


Уламки БпЛА влучили у музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на вулиці Білогорща та в університет в Дублянах (передмістя Львова), де 100 років тому навчався лідер ОУН Степан Бандера. 


Фото Романа Балука. Львів


На щастя, обійшлось без жертв. Андрій Садовий повідомив, що у передмісті Львова постраждало кілька приватних будівель, а музей Шухевича —  знищено повністю. 


Фото Романа Балука. Львів 


Коли фотограф Роман Балук приїхав на місце, пожежники уже скручували рукави , а навколо стояли усе ще збентежені люди.


Фото Романа Балука. Львів 


Для Романа Балука музей — місце особливе. Фотограф, як і Шухевич, був пластуном одного з генерал-хорунжим куреня «Чорноморці». 


«Музей в Білогорщі доволі емоційне місце для мене. Неодноразово ми з друзями організовували там різні заходи. Тож, дізнавшись про пошкодження будівлі внаслідок атаки дронів, одразу були якісь незрозумілі відчуття всередині. Хоч це і не моя домівка, але й не зовсім чуже місце», — каже фотограф.


Фото Романа Балука


Як повідомили працівники музею, усі цінні речі ще на початку повномасштабного російського вторгнення були сховані. Проте, на місці руїн, Роман Балук все одно шукав елементи «за які можна було б візуально зачепитися». 


«Стіни бачили велику людину, тепер їх немає. Але на сенси і зміст історії воно ніяк не вплине. Робив фото і думав, що просто у новому музеї буде додаткова кімната з історією цього обстрілу, і, можливо, навіть із цими фото», — говорить Роман Балук. 


Зазнав руйнувань і аграрний університет, студентом якого у свій час був Степан Бандера. 


Фото Романа Балука. Львівська область, Дубляни 


Ударною хвилею вибило дах в кількох корпусах та вікна в гуртожитках, а також частково пошкоджені лікарня, каплиця та житлові будинки поруч. Проте, монумент провіднику ОУН символічно залишився цілим.


Матеріал створено за підтримки The Foundation for Polish-German Cooperation.

bottom of page