top of page

Тиша і надія серед темряви і болю. Наслідки ракетного удару в Дніпрі на світлинах Євгенія Завгороднього

У ніч після трагедії, під час розбору завалів, вимикалась техніка, а рятувальники замовкали, щоб почути голоси людей під завалами. Зруйнований російською ракетою Х-22 будинок у Дніпрі. 14 січня 2023. Фото Євгеній Завгородній


14 січня 2023 року армія РФ вдарила ракетами по Дніпру. Ракета влучила у житловий будинок о 15:30, коли багато людей перебували удома. Унаслідок атаки знищено два під’їзди багатоповерхового будинку – зруйновано 72 квартири, понад 230 пошкоджено. Загинуло 46 людей, серед яких – шестеро дітей. 11 людей досі залишаються зниклими безвісти. У Дніпрі запровадили триденний траур.

 

Сьогодні Українська асоціація професійних фотографів публікує світлини Євгенія Завгороднього, зроблені на місці трагедії у Дніпрі.


Порятунок життів


14 січня 2023 року, під час чергового масованого удару армії РФ по Україні, російська ракета влучила у житловий будинок у Дніпрі. Обвалилися два під’їзди дев’ятиповерхового будинку, у якому загалом мешкали понад 1100 людей.

 

За даними Офісу Генерального прокурора, російські військові запустили крилату ракету типу Х-22. Такі ракети – вкрай неточні, проте досить масивні і можуть призвести до численних людських жертв. Рятувальники працювали без перерви протягом декількох діб. 14 січня о 13:00 пошуково-рятувальна операція була завершена.

 

Рятувальна операція тривала 69 годин. Вдалось врятувати 39 людей, серед яких – 6 дітей. Початково повідомлялось про 9 загиблих, проте з часом ця цифра зросла до 46. Внаслідок ракетного удару загинуло 40 дорослих та шестеро дітей. Наймолодшій дитині було одинадцять місяців.


Рятувальники ДСНС працювали на місці трагедії кілька днів. За офіційними даними внаслідок ракетного удару по будинку у Дніпрі загинуло 46 чоловік, серед них шестеро дітей, і 75 поранено (серед них 13 дітей). 14 січня 2023. Фото Євгеній Завгородній


Євгеній Завгородній 14 січня 2022 року фотографував складну операцію дитини у одній із Київських лікарень. Фотограф пригадує, що у дверей операційної була спеціальна вакуумна система і вони зачинялись із голосним звуком, схожим на глухий удар. Коли почалась повітряна тривога, ці звуки сильно бентежили. «Я знімав, як в Києві український лікар рятує життя дворічної дитини. Під час тривоги кожну секунду очікував, що ось-ось пролунає гучний вибух. На щастя, вибухів не було і операція закінчилась добре», – розповідає Євгеній Завгородній. Додає, після зйомки порятунку життя, поїхав фотографувати, як РФ забирає життя.


Рятувальники витягують людей з-під завалів. 15 січня 2023. Фото Євгеній Завгородній


Кожне життя важливе

 

Одразу після завершення операції, Євгеній поїхав додому, залишив речі і вирушив у Дніпро. «Дорогою до місця події у Дніпрі, здавалось, що місто продовжує жити у звичному ритмі. Сцена трагедії відкрилась раптово», – говорить Завгородній. Найбільше йому запам’ятався момент, коли рятувальники оголосили повну тишу. Це робиться для того, щоб почути та знайти людей під завалами. «Протягом п’яти хвилин була абсолютна тиша. Рятувальники відімкнули усі генератори, машини, одразу стало дуже тихо і темно. Це дуже сильний момент», – каже фотограф.


Протягом п’яти хвилин була абсолютна тиша. 14 січня 2023. Фото Євгеній Завгородній


Рятувальна операція тривала 69 годин. Вже 19 січня 2023 року було оголошено про загибель 46 людей. 15 січня 2023. Фото Євгеній Завгородній


Євгеній Завгородній розповідає, що люди були дуже згуртованими – допомагали одне одному, приносили одяг, готували їжу. «Те, що відбувалося біля зруйнованого будинку в Дніпрі, нагадало атмосферу часів Майдану. Постійно було чути: «Кому бульйон, гарячий бульйон. Чай, кава. Хлопці, беріть бутербороди». Люди були максимально згуртованими та доброзичливими. Не знаю, яким треба бути ідіотом, щоб піти війною на наших людей», – говорить Євгеній Завгородній.


Рятувальники із собаками-пошуковцями на місці теракту у Дніпрі. 14-15 січня 2023. Фото Євгеній Завгородній


Врятований котик та його власниця. 15 січня 2023. Фото Євгеній Завгородній


Він пригадує епізод з котом, який застряг на карнизі між поверхами і рятувальники намагались його зняти. Перелякана тварина не могла поворухнутись, а потім зірвалась вниз. «Кіт впав, проте залишився цілим. Він забіг у під’їзд, де його спіймала рятувальниця і передала власниці, - розповідає Євгеній. – Кожне життя важливе».


 

Фотограф Євгеній Завгородній знімає близько 20 років як для українських ЗМІ, так і для закордонних агентств. Починав з документування подій «Помаранчевої революції» у 2004 році. Його фото публікували «The Wall Street Journal», «The New York Times», «The Guardian», «Deutsche Welle» та інші. До повномасштабного вторгнення пару років знімав роботу українського парламенту. З початку вторгнення документує наслідки російської агресії. Роботи Євгена експонувалися на колективних виставках в Україні та ЄС.


Соцмережі фотографа:


Нагадаємо, що Українська асоціація професійних фотографів започаткувала цикл матеріалів, присвячених  ключовим подіям російської війни проти України, де публікує спогади та світлини українських документальних фотографів.


Матеріал створено за підтримки The Foundation for Polish-German Cooperation.


bottom of page