top of page

Найскладніша зима. Світлини Сергія Коровайного про темряву та світло у містах України

Люди переходять дорогу в темряві під час електричних відключень зимою 2022 року. Фото Сергій Коровайний


10 жовтня 2022 року російські військові почали масовано обстрілювати енергетичну інфраструктуру України. У листопаді стався блекаут, коли були відключені всі енергоблоки у підконтрольних Україні атомних електростанцій. Так розпочалася найскладніша досі зима в історії незалежної України.


Сьогодні Українська Асоціація професійних фотографів публікує світлини Сергія Коровайного, зроблені під час блекаутів у різних містах України.


Нести світло


Армія РФ почала масово обстрілювати об’єкти енергетичної інфраструктури України з осені 2022 року. Офіс Генпрокурора повідомляв, що протягом першого року повномасштабної російсько-української війни російські військові 255 разів вдарили по об’єктах енергетики. Найбільше проблем зі енергозабезпеченням було в Донецькій, Дніпропетровській та Київській областях.


Автомобілі рухаються в темряві під час електричних відключень у Дніпрі зимою 2022 року. Фото Сергій Коровайний


Через російські масовані обстріли України восени минулого року найбільше постраждала маневрова потужність — електрика, яку виробляють теплоелектростанції та теплоелектроцентралі.


Люди біля Чорного моря під час електричних відключень в Одесі зимою 2022 року. Фото Сергій Коровайний


Атомні електростанції досі залишаються основним джерелом електроенергії для України. Попри окупацію Запорізької АЕС, атомні електростанції виробляють більше половини електроенергії. Російські військові не завдавали ударів безпосередньо по АЕС, натомість обстрілювали підстанції та лінії електропередач.


Лише одна вулиця освітлена у Києві на Подолі під час електричних відключень зимою 2022 року. Фото Сергій Коровайний


Окрім потужностей, які виробляють електрику, важливою частиною енергосистеми є розподільчі станції. Минулого 2023 року були зруйновані чи пошкоджені 42 із 94 критично важливих високовольтних трансформаторів, згідно зі звітом ООН. Останньою ланкою енергосистеми є лінії електропередач, які також були пошкодженими через обстріли.


Автомобілі рухаються повз Держпром у Харкові під час електричних відключень зимою 2022 року. Фото Сергій Коровайний


Зберігати світло


Фотограф Сергій Коровайний протягом минулих осені та зими знімав міста України, які на певний час залишались без світла. «Я ходив різними темними містами, був у Дніпрі, Харкові, Миколаєві. Знімав у себе вдома, знімав у друзів, спостерігав, як люди переживають ці темні часи», – говорить Сергій Коровайний. Він додає, що відчуття були дуже дивними, а період блекаутів інколи видавався навіть затишним.


«Постійно думав, що нехай краще ці ракети летять на критичну інфраструктуру, а не у військових на фронті. Не впевнений, що це правильна думка. Від російських обстрілів гинули і зараз гинуть цивільні люди», – пояснює Сергій Коровайний.


Автомобілі їдуть темною вулицею ід час електричних відключень в Києві зимою 2022 року. Фото Сергій Коровайний


 

Сергій Коровайний – український документальний фотограф, активно висвітлює події російсько-української війни. Співпрацює з міжнародними виданнями, зокрема Wall Street Journal, Washington Post, The Guardian, Financaial Times та іншими. У своїх проєктах фокусується на темах російсько-української війни, екології, та різних аспектів української сучасності. Здобув освіту у США на магістерській програмі з Visual Storytelling як стипендіат Програми імені Фулбрайта. У 2018 році приєднався до The Gate, провідного українського фотоагентства. Роботи Сергія експонувалися на численних персональних та колективних виставках в Україні, США та ЄС.


Соціальні мережі фотографа:

 

Нагадаємо, що Українська Асоціація професійних фотографів започаткувала цикл матеріалів, присвячених ключовим подіям російської війни проти України, де публікує спогади та світлини українських документальних фотографів.

 

Матеріал створено за підтримки The Foundation for Polish-German Cooperation.


bottom of page