top of page

УАПФ проти участі росіянки Марії Гельман у журі World Press Photo 2024

Українська Асоціація професійних фотографів виступає проти участі  росіянки Марії Гельман у складі журі конкурсу World Press Photo 2024


Гельман серед п’яти членів європейської команди суддів, які оцінюватимуть, в тому числі, і українських фотографів. До складу журі також входять: Анастасія Тейлор-Лінд, голова цьогорічного журі, Велика Британія/Швеція; Андреас Трампе, Німеччина, старший фоторедактор Stern; Жиль Штайнман, Швейцарія, режисер; Neue Zürcher Zeitung, Маріама Атта, Велика Британія, куратор.



Українська Асоціація професійних фотографів звертається до керівництва конкурсу із наполегливою вимогою змінити склад журі та виключити з його числа представницю Російської Федерації. УАПФ вважає участь Гельман не логічною, та такою, що може вплинути на об’єктивність у прийнятті рішень під час оцінювання робіт учасників. Крім того, з 2014 року триває неспровокована, загарбницька, жорстока та несправедлива війна Росії проти України і ми вважаємо, що участь представниці Російської Федерації Марії Гельман викликає масу етичних питань.



Нагадаємо, щорічний конкурс World Press Photo є відкритим для всіх професійних фотографів, що працюють у сфері фотожурналістики та документалістики. Прийом заявок на конкурс World Press Photo Contest 2024 закрито. Регіональних переможців оголосять 3 квітня.


Минулого року World Press Photo Contest 2023 в категорії Photo of the year, за фотографії з оточеного Маріуполя, виграв український фотограф, учасник Української Асоціації професійних фотографів Євген Малолєтка.


У минулорічному конкурсі одним з членів жюрі була Катерина Радченко, засновниця фестивалю Odesa photo days, фотографка, кураторка.

bottom of page