top of page

Атака на Чернігів. Наслідки ракетного обстрілу центру міста на фото Олега Петрасюка

Пошкоджена будівля драмтеатру у Чернігові, 19 серпня 2023 року. Фото Олега Петрасюка


Уранці 19 серпня 2023 року армія РФ завдала ракетного удару по середмістю Чернігова. Ракета влучила в історичний центр міста, зокрема у будівлю драмтеатру.


Українська асоціація професійних фотографів публікує світлини Олега Петрасюка, який задокументував наслідки атаки російських військових по центру Чернігова.


День у Чернігові


19 серпня 2023 року близько 11:30 російська крилата ракета «Іскандер-К» вдарила по історичному центру Чернігова. Вона влучила у Чернігівський обласний музично-драматичний театр. У цей час у театрі проходив захід «Люті пташки» — зустріч розробників ударних дронів. На подію запросили виробників дронів та військових, також захід могли відвідати всі охочі.


Унаслідок ракетного удару загинуло семеро людей, серед яких — шестирічна дитина. Щонайменше 150 людей отримали поранення. Розташовані у середмісті будинки, припарковані автомобілі та громадський транспорт зазнали різних пошкоджень. Площа була засіяна уламками скла та цегли.


19 серпня 2023 року. Фото Олега Петрасюка


19 серпня 2023 року. Фото Олега Петрасюка


19 серпня 2023 року. Фото Олега Петрасюка


Фотограф Олег Петрасюк разом із колегами приїхав на місце події через дві години після ракетного удару. «Прочитав новину, дочекався колег, сів в машину та поїхав. Це був наш не перший і, на жаль, не останній такий виїзд. Особливих емоцій чи вражень не було», — розповідає Олег Петрасюк.


«Ми приїхали через кілька годин після вибуху: лікарі швидкої допомоги вже забрали усіх вбитих та поранених, криміналісти зробили свою роботу, а пожежники ще гасили залишки вогню», — пригадує Петрасюк. Фотограф поспілкувався з місцевими мешканцями Чернігова, які показали свої зруйновані помешкання та дозволили зробити фотографії панорами площі перед театром. «Люди спокійно, без агресії, розмовляли із журналістами. Не було такого несприйняття преси, як на початку повномасштабної російсько-української війни, — говорить Олег Петрасюк. — Люди запросили нас у свої квартири, проте фотографуватись відмовились».


19 серпня 2023 року. Фото Олега Петрасюка


19 серпня 2023 року. Фото Олега Петрасюка


Фотограф зазначає, що після зйомок у Бучі, Бородянці та інших звільнених українськими військовими місць, враження та почуття змішалися. «Зйомка наслідків ракетних ударів сприймається як просто робота, яку потрібно зробити якнайкраще та без зайвих відчуттів, — пояснює Олег Петрасюк. — Я фотографував руйнування на центральній площі Чернігова, де багато разів був у відрядженнях. Чернігів зовсім недалеко від Києва, і там є місця, де любив поїсти, повз які проходив багато разів…»


19 серпня 2023 року. Фото Олега Петрасюка


Олег Петрасюк фотографував наслідки ракетної атаки на Чернігів майже цілий день. «Я приїхав документувати подію, яка вже відбулася. Знімав наслідки вибуху, тож був час походити навколо, зробити кадри зблизька та поглянути на все зі сторони. Якби я приїхав лише на 10 хвилин, то напевно зробив би 90 відсотків потрібних мені кадрів. Утім саме ці 10 відсотків і відрізняють фотографа, який працює на повну. Я завжди намагаюсь дотиснути зйомку до кінця, і робота у Чернігові не стала винятком», — говорить Олег Петрасюк.


 

Олег Петрасюк — український документальний фотограф. З початку повномасштабного вторгнення документує події російсько-української війни. Його роботи публікувались у багатьох українських та закордонних медіа, співпрацював з агенцією EPA Images.

 

Соціальні мережі фотографа:

 

Нагадаємо, що Українська асоціація професійних фотографів започаткувала цикл матеріалів, присвячених ключовим подіям російської війни проти України, де публікує спогади та світлини українських документальних фотографів.


Проєкт реалізовується завдяки підтримці IWM Documenting Ukraine.



bottom of page