top of page

Зачинене укриття. Наслідки ракетного удару по Києву на фото Мстислава Чернова

Чоловік сидить біля тіла своєї онуки. Київ, 1 червня 2023 року. Фото Мстислава Чернова


У ніч на 1 червня 2023 року армія РФ завдала ракетного удару по Києву. Щонайменше шістнадцять людей отримали поранення, троє людей загинуло. Серед загиблих — дитина.


Українська асоціація професійних фотографів публікує світлини Мстислава Чернова, який зняв наслідки нічної масованої атаки російських військових по столиці.


Замкнені двері


Армія РФ здійснила чергову масовану атаку на Київ проти ночі 1 червня 2023 року. За даними генштабу ЗСУ, сили протиповітряної оборони знищили усі 10 із 10 ракет, які російські військові запустили з ракетних комплексів «Іскандер». Уламки впали за 10 хвилин після оголошення повітряної тривоги. Як наслідок — руйнування, троє загиблих та щонайменше шістнадцять поранених людей, семеро з яких були госпіталізовані. Найбільших пошкоджень зазнали три райони на лівому березі Києва: Дніпровський, Деснянський та Дарницький.


Будівля дитячої поліклініки у Києві, двері якої були зачинені. Київ, 1 березня 2023 року. Фото Мстислава Чернова


Сховище поліклініки у Києві. 1 червня 2023 року. Фото Мстислава Чернова


У Деснянському районі столиці уламки ракети впали на дитячу поліклініку, пошкоджені двері та вікна у двох школах і житловому будинку, зазнали руйнувань будівлі дільниці поліції й дитячого садка. Через закрите укриття у Деснянському районі загинули три людини: 9-річна дівчинка, її 34-річна мама і 33-річна жінка. Люди йшли до сховища, проте не змогли зайти всередину.


Літній чоловік у сірій куртці, який на фото сидить самотою біля накритого сріблястою ковдрою тіла, за один ранок втратив невістку та онуку. Стільчик спочатку принесли дружині, якій стало погано під час впізнання. Жінку забрала швидка, а чоловік не відходив від загиблої дитини до моменту, коли судмедексперти забрали її в похоронне бюро.


Дружина Ярослава загинула від падіння уламків. Сам чоловік у цей момент пішов шукати охоронця, який мав би відчинити укриття. «Була тривога, люди бігли в укриття. Укриття просто не відкрили та й все. Люди стукали, і в той момент прилетіло», — розповідав журналістам Ярослав.


Тіло загиблої внаслідок падіння уламків на будівлю поліклініки у Києві. 1 червня 2023 року. Фото Мстислава Чернова


Поліція Києва розпочала розслідування службового недбальства, яке спричинило тяжкі наслідки. Напередодні ракетної атаки у Київській міській військовій адміністрації обіцяли перевірити всі сховища — мешканці столиці скаржились на закриті укриття майже у всіх районах.


Ранок 1 червня 2023 року в Києві. Фото Мстислава Чернова


 

Мстислав Чернов  український фотограф, журналіст Ассошіейтед Прес, режисер, воєнний кореспондент, Президент Української асоціації професійних фотографів, почесний член Українського ПЕН та письменник. Висвітлював Революцію Гідності, війну на сході України, наслідки збиття Boeing 777 Malaysia Airlines, Сирійську громадянську війну, битви при Мосулі в Іраку, російське вторгнення в Україну 2022 року, включаючи блокаду Маріуполя (за цю роботу отримав нагороди Deutsche Welle Freedom of Speech Award, Премія імені Георгія Ґонґадзе, Knight International Journalism Awards, Biagio Agnes Award, Bayeux Calvados-Normandy Award, Elijah Parish Lovejoy Award, Free Media Awards, за підсумками 2022 року увійшов у рейтинги «Люди НВ 2022 у рік війни» і «14 пісень, фото та артоб'єктів, що стали символами українського спротиву» від Forbes Україна, а відеоматеріали з Маріуполя стали основою фільму «20 днів у Маріуполі».


Соціальні мережі фотографа:

 

Нагадаємо, що Українська асоціація професійних фотографів започаткувала цикл матеріалів, присвячених ключовим подіям російської війни проти України, де публікує спогади та світлини українських документальних фотографів.


Проєкт реалізовується завдяки підтримці IWM Documenting Ukraine.



bottom of page