top of page

Зворотній відлік у майбутнє. Світлини Євгенія Завгороднього та Андрія Дубчака зі звільненого Херсона

Мешканці Херсона святкують звільнення міста від російських окупантів. 11 листопада 2022 року. Фото Євген Завгородній

 

11 листопада 2022 року Збройні сили України визволили Херсон – єдиний обласний центр України, захоплений російськими військовими з моменту початку повномасштабного вторгнення РФ. На центральній площі міста, обабіч вулиць та при в’їзді у Херсон місцеві мешканці вітали українських військових. У той день було багато обіймів, вигуків «Слава Україні!» та сліз щастя.

 

Сьогодні Українська Асоціація професійних фотографів публікує світлини Євгенія Завгороднього та Андрія Дубчака, зроблені після звільнення Херсона.


Сльози та квіти


Збройні сили України увійшли в Херсон 11 листопада 2022 року. Звільнення міста завершило Херсонську наступальну операцію, у результаті якої підрозділи Сил оборони України просунулись на 40 км та визволили більше 200 населених пунктів. Українських військових на вулицях міста зустрічали натовпи місцевих мешканців. У центральній частині Херсона – на Площі Свободи, люди обіймали солдатів, просили їх розписатись на одязі, розмахували українськими прапорами та не приховували сліз щастя. Одними із перших до звільненого міста приїхали фотографи Євгеній Завгородній та Андрій Дубчак. Вони задокументували цей історичний для України день.


Люди зустрічають військових ще на під’їзді до міста.11 листопада 2022 року. Фото Андрій Дубчак


«Коли ми їхали з Миколаєва в Херсон, дорогою зустрічались таблички із вказаною відстанню до міста. До Херсона залишалось все менше кілометрів і я це сприймав як зворотній відлік перед початком чогось важливого. Знаєте, як цокає годинник, як рахують десять, дев’ять, вісім…, – розповідає фотограф Євгеній Завгородній. – Ми їхали з великим хвилюванням, хотіли якомога швидше дістатись до Херсона. Коли на під’їзді до міста побачив ці останні цифри, то до горла підійшов ком, я не міг говорити. На очі просто навертались сльози».


Українські військові фотографують при вїзді до Херсона. 11 листопада 2022 року. Фото Андрій Дубчак


У місті справжній фестиваль радості та свободи. 11 листопада 2022 року. Фото Євген Завгородній


Усмішки та прапори


Євгеній Завгородній пригадує, що у найближчих до Херсона селах та на під’їзді до міста, обабіч дороги стояли місцеві мешканці та вітали військових. Вулиці Херсона були наповнені людьми – хтось йшов на центральну площу міста, інші стояли біля доріг з українськими прапорами. «Ми зупинилися недалеко від Площі Свободи, припаркували автомобіль і вирушили в центр міста. Як тільки військові вийшли з авто, до них одразу підбігли люди з обіймами. Ми довго йшли невелику відстань до площі, бо люди не відпускали хлопців, дякували їм, плакали від радості», – каже Завгородній.


11 листопада 2022 року. Фото Євген Завгородній


Фотограф Євген Завгородній намагався зняти якомога більше кадрів, проте доводилось робити невеличкі перерви, бо «накривали емоції». «Після зйомок у Херсоні в мене забрали акредитацію. Шкодував тоді лише про одне, що зняв недостатньо кадрів і робив паузи на відпочинок», – говорить з усмішкою Євгеній Завгородній. Додає, що під час зйомок інколи не міг справитись із емоціями – люди навколо були наче в ейфорії. Танцювали, співали українських пісень, зупиняли автомобілі з військовими, щоб їх обняти та подякувати.


11 листопада 2022 року. Фото Євген Завгородній


«У мене було для роботи лише декілька годин. Проте емоції інколи не давали зосередитись і я робив паузи. Зараз мені видається, що треба було працювати без жодних перерв, допоки вистачить внутрішнього заряду та заряду батарейок фотокамери», – говорить Завгородній.


11 листопада 2022 року. Фото Андрій Дубчак


На фотографіях Євгенія Завгороднього назавжди залишився молодим та усміхненим військовий Дмитро «Гармаш». На площі, на тлі пам’ятника, військового обіймає місцева мешканка. 12 березня 2023 року Дмитро загинув.


Українських військових зустрічають наче рок-зірок, обіймають та просять афтографи. 11 листопада 2022 року. Фото Андрій Дубчак


Євгеній Завгородній пригадує, що люди просто вибігали на дорогу, щоб привітати військових. Інколи це могло бути дуже небезпечно, оскільки окремі автомобілі їхали на свої спеціальні завдання і не мали права зупинятись. «Одну дівчинку я ледь встиг вхопити за курточку, щоб вона не потрапила під машину військових. Я дуже боявся, щоб на тлі таких знакових та щасливих моментів не сталось якоїсь трагедії. Тоді у Херсоні панувала неймовірна атмосфера щастя», – говорить фотограф.


Не зважаючи на всю радість у місті маса проблем після окупації. Відсутній звязок, опалення, водопостачання. Обмаль продукти харчування у магазинах. 12-13 листопада 2022 року. Фото Андрій Дубчак


Знищена телевізійна вежа у Херсоні. 12-13 листопада 2022 року. Фото Андрій Дубчак


Через відсутність водопостачання люди набирають воду у Дніпрі. 12-13 листопада 2022 року. Фото Андрій Дубчак


Зруйнований Антонівський міст. На тому березі - окупаційна армія. 2-13 листопада 2022 року. Фото Андрій Дубчак


 

Фотограф Євгеній Завгородній знімає близько 20 років як для українських ЗМІ, так і для закордонних агентств. Починав з документування подій «Помаранчевої революції» у 2004 році. Його фото публікували «The Wall Street Journal», «The New York Times», «The Guardian», «Deutsche Welle» та інші. До повномасштабного вторгнення пару років знімав роботу українського парламенту. З початку вторгнення документує наслідки російської агресії. Роботи Євгена експонувалися на колективних виставках в Україні та ЄС.

 

Соцмережі фотографа:

 

 

Андрій Дубчак – засновниĸ та ĸерівниĸ незалежного репортерсьĸого медіа «Donbas Frontliner», ĸореспондент і фотоĸореспондент. Перший стрімер Євромайдану, фільмував та стрімив багато подій Революції Гідності, у тому числі трагічні дні 18, 19, 20 лютого 2014 роĸу. Висвітлював події під час анесії Криму.Зараз основна частина роботи направлена на висвітлення війни з РФ на Сході Уĸраїни. Народився та виріс у місті Калинівĸа Вінницьĸої області. Заĸінчив механічний фаĸультет ВДСГІ, ФІОТ КПІ, «Журналістиĸа цифрового майбутнього» Могилянсьĸої шĸоли журналістиĸи, Київсьĸу Шĸолу Фотографії. У 2015 почав фотографувати.

 

Соцмережі фотографа:

 

 

Нагадаємо, що Українська асоціація професійних фотографів започаткувала цикл матеріалів, присвячених  ключовим подіям російської війни проти України, де публікує спогади та світлини українських документальних фотографів.


Матеріал створено за підтримки The Foundation for Polish-German Cooperation.

 

bottom of page