top of page

Вибух під час прощання. Наслідки ракетного удару по Первомайському на світлинах Олександра Магули

Люди тікають після ракетного удару по місту Первомайський Харківської області. 4 липня 2023 року. Фото Олександра Магули


4 липня 2023 року армія РФ завдала удару по центру міста Первомайський Харківської області. За даними прокуратури України, російські військові запустили ракету «Іскандер» по житловому кварталу міста. Пошкоджено кілька багатоповерхових будинків, поранено 43 людини, серед яких – 12 дітей. Вибух стався під час церемонії прощання з українським командиром розвідвзводу Олегом Фадєєнком.


Вид на охоплені полум’ям автівки з вікна будинку. 4 липня 2023 року. Фото Олександра Магули


Українська асоціація професійних фотографів публікує світлини Олександра Магули, який задокументував наслідки ракетного удару російських військових по Первомайському. 


«Звичайне редакційне завдання»


4 липня 2023 року на центральній площі Первомайського люди зібрались, щоб попрощатись із загиблим захисником Олегом Фадєєнком. Боєць на позивний «Малиш» помер у лікарні 2 липня. Він дістав важкі поранення під час артобстрілу поблизу Бахмута. Поки люди чекали на початок чину похорону, близько 13:35 російські військові вдарили ракетою.


Унаслідок ракетного удару постраждало 43 людини, у тому числі 12 дітей. Серед поранених дітей – двоє немовлят. Десятимісячний хлопчик потрапив у реанімацію, проте його стан вдалося стабілізувати. Інші діти отримали легкі осколкові поранення, забиття та подряпини. За даними генерального прокурора України Андрія Костіна, російські військові завдали удару ракетним комплексом «Іскандер». Він наголосив, що у місці удару розташовані лише житлові будинки.


Унаслідок ракетного удару постраждало 43 людини, у тому числі 12 дітей. 4 липня 2023 року. Фото Олександра Магули


Фотограф Олександр Магула разом із колегами приїхав знімати церемонію прощання із бійцем Олегом Фадєєнком. «Як і багато моїх колег-фотографів, я відзняв багато поховань за цю повномасштабну війну. Це було звичайне, якщо можна так висловитись, редакційне завдання, і я навіть не думав, що може щось статись», – говорить Олександр Магула. Він чекав на площі початку чину похорону, утім організатори повідомили про відкладення церемонії на пів години. «День був дуже спекотний і я з іншими журналістами пішов у затінок дерев. Почув характерний шурхіт в небі, після чого стався вибух і почалася паніка», – пригадує фотограф.


Рятувальник біжить повз автомобіль у вогні. 4 липня 2023 року. Фото Олександра Магули


Єдині фотографи на події


З центральної площі люди розбігались у різні сторони. «Перше, що я побачив – це сім’я, мама та дві дівчинки, які бігли, перелякані, просто на мене. У цей момент зробив перші кадри», – пригадує Олександр. Українські військові почали кричати, щоб люди залишили площу, оскільки була загроза повторного удару. Приліт стався за 800 метрів від центральної площі міста, і туди одразу виїхала чергова пожежна машина. Олександр із колегами застрибнув на неї й поїхав до місця трагедії.


Наслідки удару по Первомайському у Харківській області. 4 липня 2023 року. Фото Олександра Магули


«Побачив, що влучання було прямо у парковку, поруч із житловим домом. У вікнах будинку вибило усі шибки, в машинах гуділа сигналізація, усе горіло, – розповідає Магула. – Ми побігли у двір, де були постраждалі у жахливому стані. Одна із жінок, коли побачила у нас з колегами фотоапарати, почала кричати на все подвір’я, що ми – навідники». Після обвинувачень жінки, до фотографів з усіх боків почали бігти військові та поліцейські. Врятувало посвідчення про акредитацію від ЗСУ.


Чоловік несе поранене немовля після ракетного удару по Первомайському. 4 липня 2023 року. Фото Олександра Магули


Потім Олександр із колегами вирішив зайти в один із постраждалих будинків. Він підіймався сходами й побачив, як спускають постраждалу. Жінка була уся в крові, а за нею йшов чоловік і ніс немовля, також усе в крові. «Я одразу почав знімати, і чоловік із дитиною наче застиг на секунду. Він не зрозумів, навіщо я його фотографую, і побіг вниз», – каже Олександр Магула. Він зайшов іще в декілька квартир, які були знищені. Люди продовжували шукати поранених, а Олександр з іншими фотографами – знімати. На вулиці було ще більше людей та ще більше поранених.


Чоловік у значно пошкодженій квартирі у Первомайському. 4 липня 2023 року. Фото Олександра Магули


«Ми з колегами вирішили, що вже час йти та відправляти фотографії. У цей момент зрозуміли, що ми втрьох були єдиними фотографами на цій події і потрібно якомога швидше передати знімки в редакції, – говорить Олександр. – У росіян потужна інформаційна атака. Уже не раз траплялось, як вони у своїх пабліках поширювали фотографії із підписами, що українці самі по собі вдарили». Світлина Олександра Магули про наслідки ракетного удару по місту Первомайський потрапила у добірку 100 найкращих світлин 2023 року від видання Time.


 

Олександр Магула — український документальний фотограф, фотожурналіст. Працює у редакції видання «Суспільне. Новини». Одна з його фотографій була обрана журналом Time серед 100 найкращих фотографій 2023 року. Активно документує повномасштабну російсько-українську війну. 


Соціальні мережі фотографа:


Нагадаємо, що Українська асоціація професійних фотографів започаткувала цикл матеріалів, присвячених ключовим подіям російської війни проти України, де публікує спогади та світлини українських документальних фотографів.


Проєкт реалізовується завдяки підтримці IWM Documenting Ukraine.

bottom of page