top of page

Українська документалістка Юлія Кочетова отримала Global World Press Photo Award

 


Міжнародна фундація World Press Photo оголосила переможців найпрестижнішої щорічної премії в галузі фотожурналістики. Відзначені нагородами різноманітні світлини: від руйнівних конфліктів і політичних потрясінь до кліматичної кризи та безпечного проходу мігрантів. 


Українська фотографка Юлія Кочетова здобула нагороду Global World Press Photo Award у категорії «Відкритий формат». Вона представила фотопроєкт War is personal про російсько-українську війну. 


«Жодна нагорода не виграє війну. Але мені дано чітке відчуття, що я одна із тих, хто тримає наш прапор. Я буду робити це стільки, скільки зможу. Шана загиблим, слава живим героям. Дякую тим, хто мене захистив і продовжує боронити моє право на життя», — прокоментувала свою перемогу Юлія. 


Знімки World Press Photo документують найактуальніші проблеми, з якими стикається людство сьогодні. Цьогоріч у конкурсі 24 переможці, шість почесних відзнак і дві спеціальні відзнаки журі — усі вони були обрані незалежним журі з 61 062 робіт від 3 851 фотографа зі 130 країн. 



«Ці остаточні вибрані твори є гобеленом нашого сьогоднішнього світу, зосередженим на образах, які, на нашу думку, були створені з повагою та чесністю, які можуть говорити універсально та резонувати далеко за межами свого походження. Це нагода похвалити роботу фоторепортерів та документальних фотографів у всьому світі — виконану з відвагою, розумом і винахідливістю — і підкреслити важливість історій, які вони розповідають, часто за неймовірних обставин», — прокоментувала роботи цьогорічних переможців голова глобального журі конкурсу 2024 Фіона Шилдс, керівниця відділу фотографії The Guardian.


Нагадаємо, раніше Юлія Кочетова отримала нагороду серед регіональних переможців. Її фотопроєкт War is personal здобув першість у категорії «Відкритий формат» у Європі. 


Нагадаємо, щороку найбільший конкурс із фотожурналістики й документальної фотографії World Press Photo обирає найкращі роботи, що відображають головні події та важливі моменти, опубліковані торік у світовій пресі. Знімки переможців привертають увагу до найбільш актуальних проблем у світі.


У 2023 році в конкурсі World Press Photo переміг фоторепортаж українського фотографа, учасника УАПФ Євгена Малолєтки. Одна з робіт — вагітна жінка, яку українські військові виносять із пологового будинку після бомбардування. Його кадри зі зруйнованого пологового будинку стали одним із символів російської агресії проти України. 


bottom of page