top of page

Страхове покриття до $100 000 для медійників на війні. Хто саме, як і коли може подати заявку

Фото Ольга Ковальова


З травня 2024 року Міжнародний фонд страхування журналістів (МФСЖ) відновив прийом заявок українських журналістів, фіксерів, фото- та відеооператорів, які виконують редакційні завдання в зонах бойових дій. Про це повідомляє Інститут масової інформації з посиланням на Асоціацію «Незалежні регіональні видавці України». 


Хто може застрахуватися?


Фіксери, журналісти / відеооператори / редактори / фотографи незалежних українських медіа, які вирушають в офіційне відрядження в зони бойових дій, на звільнені території, прикордонні території з Росією та Білоруссю, прифронтові території та мають засоби захисту. Пріоритет надається тим, хто пройшов безпекові тренінги й курси домедичної допомоги.


Як це зробити?


Подати заявку можна за цим посиланням.


На який термін можна застрахуватися?


Від 1 до 20 днів на одного журналіста та відеооператора / редактора / фотографа, що є членами однієї команди, яка їде у відрядження.


Що покриває страхування?


Страхове покриття — до 100 тисяч доларів США на відшкодування медичних витрат у разі ушкодження. В разі загибелі журналіста — родина отримує $100 тисяч.


Хто визначає, які заявки задовольняються?


Координаційна рада МФСЖ розглядає кожну заявку та ухвалює рішення. В разі позитивного рішення із заявником обов'язково зв’яжуться координатори. У зв'язку з великою кількістю заявок організатори залишають за собою право не повідомляти про негативне рішення. Задовольняються заявки представників тих медіа, що є доброчесними та дотримуються Кодексу журналістської етики.


Протягом 2022 і 2023 років Міжнародний фонд страхування журналістів обробив 298 заявок медійників на 886 страхових днів. За час існування проєкту страхових випадків не було. Запитання можна надсилати на електронну адресу tetiana.avramenko@gmail.com.


Міжнародний фонд страхування журналістів — це ініціатива шести громадських організацій: Асоціації «Незалежні регіональні видавці України», Фундації «Суспільність», Інституту масової інформації, «Детектора медіа», ЦЕДЕМ, ІРРП.



bottom of page