top of page

«Найбільша атака на Львів». Спогади Юрка Дячишина про ракетний удар по його рідному місту

Поранена жінка після обстрілу Львова. 6 липня 2023 року. Фото Юрка Дячишина


У ніч на 6 липня 2023 року російські війська завдали чергового ракетного удару по Львову. Вони запустили крилаті ракети «Калібр» з акваторії Чорного моря. Загинуло 10 людей, ще 42 – отримали поранення. Міський голова Львова Андрій Садовий зазначив, що це була найбільша атака на цивільну інфраструктуру міста від початку повномасштабного російського вторгнення.


Українська асоціація професійних фотографів публікує світлини Юрка Дячишина, який зняв наслідки ракетного удару по рідному місту Львів.


Три кілометри від середмістя


6 липня армія РФ завдала чергового ракетного удару по Львову. Російські військові випустили по заходу України десять крилатих ракет «Калібр» з акваторії Чорного моря, сім з них збили ЗСУ. Внаслідок удару загинуло 10 жителів Львова, ще 42 – отримали поранення.


Пошкодження будинку в центрі міста. 6 липня 2023 року. Фото Юрка Дячишина


Руйнувань зазнали будівлі в історичному районі Львова – буферній зоні об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Львів – Ансамбль історичного центру». Пошкоджено понад 30 будинків, розташованих на відстані двох-трьох кілометрів від львівського Старого міста. Найбільше постраждала вулиця Стрийська, зокрема будинок за проєктом польського архітектора Міхала Риби. Будівля складається з декількох корпусів та є пам’яткою архітектури місцевого значення. У домі обвалились третій та четвертий поверхи двох під’їздів. Значних пошкоджень зазнали також дві школи, кілька гуртожитків «Львівської політехніки», корпуси університетського містечка Українського католицького університету та нещодавно збудований бізнес-кампус Lviv Tech City.


Уламки ракет впали також у сільській місцевості у двох районах Львівської області. Внаслідок удару було пошкоджено приватні житлові будинки, декілька господарських споруд та бібліотеку. На щастя, ніхто з мешканців не постраждав.


Три кілометри від дому


Фотограф Юрко Дячишин задокументував наслідки ракетного удару по рідному місту Львів. «Я прокинувся серед ночі від звуку першого вибуху. Було темно і нічого не видно, – пригадує Юрко Дячишин. – За деякий час, із різними інтервалами, пролунала ще серія вибухів. Хоч це і трапилось приблизно за три кілометри від мого дому, видавалось, що вибухи були далеко за містом».


Дим здіймається над нічним містом. 6 липня 2023 року. Фото Юрка Дячишина


Коли у медіа з’явилась інформація про місце прильоту, Юрко Дячишин одразу поїхав на вулицю Стрийську. «Побачивши пошкоджений будинок, я почав сильно хвилюватись. Адже саме у тому під’їзді, куди влучила ракета, жила моя знайома із п’ятьма дітьми», – розповідає Юрко Дячишин. Паралельно зі зйомкою він підходив до мешканців і розпитував їх про долю подруги. Згодом серед людей фотограф побачив її чоловіка й довідався, що якраз перед другим прильотом жінка з родиною встигла вибігти з будинку та лягти на землю в парку поруч. Ніхто з них не постраждав, проте пошкоджень зазнала їхня квартира, а автівка була знищена повністю. «Після зйомки наслідків ракетного удару я пішов на похорон друга, який загинув під Бахмутом», – говорить Юрко Дячишин.


Рятувальники працюють на місці ракетного удару. 6 липня 2023 року. Фото Юрка Дячишина


 

Юрко Дячишин – фотомитець зі Львова, займається фотографією з 2002 року. Роботи Юрка публікували у міжнародних виданнях, таких як New York Times, The Telegraph, The Guardian, Der Spiegel, The Wall Street Journal. Автор численних фотопроєктів, зокрема Terra Galicia, Slavik’s Fashion та інших. Від початку повномасштабного російського вторгнення документує життя рідного міста під час війни.


Соціальні мережі фотографа:


Нагадаємо, що Українська асоціація професійних фотографів започаткувала цикл матеріалів, присвячених ключовим подіям російської війни проти України, де публікує спогади та світлини українських фотографів-документалістів.


Проєкт реалізовується завдяки підтримці IWM Documenting Ukraine.


bottom of page