top of page

«Це смішно і приємно». У РФ заблокували сайти українських фотографів: Мстислава Чернова, Олени Гром та Саші Маслова


Вебресурси трьох українських документалістів, членів Української асоціації професійних фотографів заблоковані в РФ з усіма доменами та піддоменами. Про це повідомляє «Детектор медіа» з посиланням на російський ресурс «Роскомсвобода»


«Сайти трьох відомих українських авторів з’явилися в реєстрі забороненої інформації за рішенням «невказаного держоргану». Скоріш за все це було зроблено з міркувань воєнної цензури», — йдеться у повідомленні. 



До російського реєстру забороненої інформації внесли вебресурси трьох українських документалістів: сайт режисера стрічки «20 днів у Маріуполі», засновника УАПФ Мстислава Чернова; сайт документалістки Олени Гром, а також сайт українсько-американського автора Саші Маслова. 



Саша Маслов активно висвітлює російсько-українську війну, його світлини публікують шпальти світових медіа. Фотограф каже, що новина про блокування вебресурсів українських фотографів у РФ викликала у нього позитивну реакцію: «Це трішки смішно, звичайно. З іншого боку, це навіть і приємно. Але це доволі таке дивне визнання. Якщо вони вже морочать собі голову такими речами, то це означає, що у них в хаті не все добре. Це справді трішки кумедно, щоб проводити суд, зачитувати імена та забороняти сайти».



Олена Гром, яка також активно фіксує наслідки російської агресії, наголошує, що правда — це зброя переможців, адже Росія вкладає величезні гроші у свою пропаганду війни проти України. «Українська документальна та репортажна фотографія протистоїть потужній російській пропаганді. Документальна фотографія — це більше, ніж просто візуальний засіб. Це потужний інструмент для оповідання історій, передачі емоцій, підвищення обізнаності людей. За допомогою фотографії я показую обличчя цієї війни, розповідаю історії та реалії людей, яких торкнулася війна. Це викликає емпатію та співпереживання, у всіх, хто здатний відчувати. Росія ж намагається розлюднити український народ, щоб їхнє населення перестало відчувати емпатію до українців. Їм так легше вбивати нас. Я працюю з темою війни в Україні починаючи з 2016 року. На моєму сайті опубліковані документальні проєкти про Бучу, Мар'їнку, Донбас, про дітей війни та жертви російської агресії. Зараз Росія заблокувала доступ російських користувачів до мого сайту. Для мене це найкраще визнання того, що моя робота дуже важлива у боротьбі проти російської пропаганди», — каже Олена Гром. 


Також Олена розповідає, що її сайт раніше піддавався DDoS-атакам. У 2022 році вона створила проєкт «Засоби навчання» про дітей, які живуть у деокупованих містах і селах Київської області. Тоді вона фотографувала школярів на тлі зруйнованих навчальних закладів і щоразу після публікації світлин у соціальних мережах її сайт намагались вивести з ладу. «Це тривало протягом місяця. Для мене це слугувало маркером, що я рухаюся у правильному напрямку», — говорить Олена Гром.  


Раніше блокування також зазнали сайт міжнародної організації «Репортери без кордонів», проєкт «OSINT-бджоли» та домен проєкту «Хочу жити».

 

 

Мстислав Чернов — український документаліст, фотожурналіст, режисер, військовий кореспондент, письменник, засновник Української асоціації професійних фотографів. Висвітлював Революцію Гідності, війну на сході України, наслідки збиття Boeing 777 Malaysia Airlines, сирійську громадянську війну, битви при Мосулі в Іраку, російське вторгнення в Україну 2022 року, зокрема бої в оточеному Маріуполі. Там він відзняв кадри, які згодом стали фільмом «20 днів у Маріуполі». Американська кіноакадемія нагородила Чернова та його команду першим в історії України «Оскаром». Також він є лауреатом Шевченківської премії, Пулітцерівської премії, Премії Гільдії режисерів та БАФТА. 


Олена Гром народилася в Донецьку. З 2015 року навчалася у фотошколі Bird In Flight, фотошколі Віктора Марущенка, артбізнес-школі. Олена працює на перетині соціальної звітності та концептуальної фотографії. Гром бачить свою «місію» у висвітленні життя людей, що опинилися в «сірій зоні» або зоні, близькій до воєнних дій. Життя всупереч усьому — одна з головних тем художниці. Авторка — лауреатка і переможниця міжнародних конкурсів. Фіналістка LensCulture Portrait Awards UK, YICCA International Contest of Contemporary Art, Kaunas Photo Star Lithuania, Slovak Press Photo, The Tokyo International Foto Awards. Виставлялася в країнах Європи, в США, Японії, Колумбії.


Саша Маслов народився в Харкові. Живе і працює в Нью-Йорку. Його роботи були представлені на різних майданчиках Європи й США. Співпрацює з відомими виданнями, серед яких The Newyorker, Guardian, New York Times, Wall Street Journal, Esquire, Forbes та інші. У вільний від роботи час займається своїми персональними проєктами, наймасштабнішим з яких на сьогодні є проєкт «Ветерани», заради якого за 5 років фотограф побував у більш ніж 20 країнах світу.


bottom of page