top of page

«Ми дійшли, ми тут». Звільнена від російських військ Харківщина на світлинах Мстислава Чернова

Звільнений українською армією населений пункт неподалік Харкова. 8 травня 2022 року. Фото Мстислава Чернова


З кінця квітня до середини травня 2022 року тривав завершальний етап оборони міста Харків. Головним завданням було відтіснити військових РФ з найближчих околиць Харкова. Наступ українських військ проходив на північ та північний схід від міста. У травні 2022 року Збройні сили України просунулись на північ від Харкова та вийшли до кордонів з РФ. Це стало запорукою подальшого звільнення території Харківської області. Слобожанський контрнаступ розпочався у вересні 2022 року.


Українська асоціація професійних фотографів публікує світлини Мстислава Чернова, який задокументував Харківський контрнаступ ЗСУ у травні 2022 року.


На кордоні


5 травня 2022 року Сили оборони України перейшли до контрнаступу на Харківському та Ізюмському напрямках. Російські військові спробували наступати у районі Старого Салтова, утім — безуспішно. 7 травня ЗСУ взяли під контроль Циркуни на Харківщині. Щоб уповільнити український контрнаступ, російські військові підірвали три мости.


Фото Мстислава Чернова


10 травня 2022 року українські військові відновили контроль над чотирма населеними пунктами: Черкаські Тишки, Руські Тишки, Рубіжне та Байрак. У тимчасово окупованому селищі Великий Бурлук з’явилися листівки із попередженнями до російських військових. Мер Харкова Ігор Терехов повідомив, що у місті планують відновити роботу автобусів і тролейбусів. 12 травня голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов заявив, що люди, які виїхали з Харкова, повертаються до міста. Збройні сили України наступають на Ізюмському напрямку.


Фото Мстислава Чернова


15 травня Сили оборони України під час успішного контрнаступу на північ від Харкова вийшли на лінію кордону з РФ. Після визволення низки населених пунктів повідомлення про вихід на лінію державного кордону стало вагомою віхою у повномасштабній російсько-українській війні. Міністерство оборони України розмістило на своїй офіційній сторінці відеозвернення бійців 227-го батальйону 127-ї бригади Сил територіальної оборони ЗСУ, які вийшли на державний кордон, до Президента і Верховного Головнокомандувача Збройних сил України. Українські військові встановили прикордонний стовп та емоційно повідомили: «Ми дійшли, пане Президенте, ми тут! Ось з нами прикордонник… Пане Президенте, ми дійшли!».


Фото Мстислава Чернова


Деокупація частини Харківщини наприкінці квітня — у середині травня 2022 року дозволила аналітикам Інституту вивчення війни (The Institute for the Study of War) зробити висновок, що армія РФ фактично програла битву за Харків. А остаточно визволити майже всю територію Харківської області вдалося через чотири місяці — у вересні 2022 року. Втім, саме травневий наступ Збройних сил України створив умови для потужного Слобожанського контрнаступу.


Фото Мстислава Чернова


Фотограф Мстислав Чернов документував розвиток подій Харківського контрнаступу у травні 2022 року. Він знімав наслідки російської окупації у щойно звільнених селах, українських військових, які здійснювали контрнаступ, а також життя у Харкові. У щойно звільненому селі Вільхівка Мстислав задокументував роботу лікарів швидкої, які забирали тіла загиблих російських солдатів. Мстислав Чернов зняв особисті речі одного із загиблих солдатів РФ, які для ідентифікації особи знайшли українські військові. Паспорт з червоною зіркою та банківська картка із символічним написом «мир».


Фото Мстислава Чернова


 

Мстислав Чернов  український фотограф, журналіст Ассошіейтед Прес, режисер, воєнний кореспондент, Президент Української асоціації професійних фотографів, почесний член Українського ПЕН та письменник. Висвітлював Революцію Гідності, війну на сході України, наслідки збиття Boeing 777 Malaysia Airlines, Сирійську громадянську війну, битви при Мосулі в Іраку, російське вторгнення в Україну 2022 року, включаючи блокаду Маріуполя (за цю роботу отримав нагороди Deutsche Welle Freedom of Speech Award, Премія імені Георгія Ґонґадзе, Knight International Journalism Awards, Biagio Agnes Award, Bayeux Calvados-Normandy Award, Elijah Parish Lovejoy Award, Free Media Awards, за підсумками 2022 року увійшов у рейтинги «Люди НВ 2022 у рік війни» і «14 пісень, фото та артоб'єктів, що стали символами українського спротиву» від Forbes Україна, а відеоматеріали з Маріуполя стали основою фільму «20 днів у Маріуполі», який у 2024 році вперше в історії української кінематографії був нагороджений премією «Оскар».


Соціальні мережі фотографа:


Нагадаємо, що Українська асоціація професійних фотографів започаткувала цикл матеріалів, присвячених ключовим подіям російської війни проти України, де публікує спогади та світлини українських документальних фотографів.

 

Проєкт реалізовується завдяки підтримці The Foundation for Polish-German Cooperation.


Над матеріалом працювали:

Дослідниця теми, авторка тексту: Катя Москалюк

Автор фото: Мстислав Чернов

Літературна редакторка: Юлія Футей

Менеджер сайту: Владислав Кухар

bottom of page