top of page

Після приїзду рятувальників росіяни вдарили вдруге: наслідки атаки дронів на Харків у фото Якова Ляшенка та Георгія Іванченка


Загиблі рятувальники внаслідок повторного удару російських дронів у Харкові. 4 квітня 2024. Фото Якова Ляшенка


Російські війська влучили у цивільну інфраструктуру Харкова. Внаслідок обстрілів є поранені та загиблі. 

Повітряні сили попередили про пуск дронів-камікадзе типу «Shahed» о 00:20. О 01:05 у Харкові пролунав вибух. Згодом місто здригнулося ще від кількох вибухів.


Фото Якова Ляшенка


Фото Якова Ляшенка


На місці подвійної атаки ворожих ударних безпілотників загинули четверо людей. Серед них — троє працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій, які ліквідовували наслідки першого влучання «шахедів» у цивільну забудову: Владислав Логінов, Сергій Байдалінов та Володимир Матюшенко. 


Фото Якова Ляшенка


Мер Харкова Ігор Терехов зазначив, що Харків пережив тяжку ніч. Один з БПЛА потрапив в 14-поверхівку, що призвело до руйнувань квартир на декількох поверхах, а також до пошкодження зовнішньої стіни. 

«Місто було атаковане «шахедами», які вразили житлові будинки. Під час повторної атаки на житловий будинок в іншому місці загинуло троє рятувальників. Всього ж маємо чотирьох загиблих. Також серед постраждалих виявилася медсестра екстреної медичної допомоги, яка разом з бригадою прибула на місце подій для надання допомоги», — зазначив міський голова. 

Влучання зафіксовані в Новобаварському, Слобідському та Салтівському районах міста. Загалом 12 поранених, троє з них у важкому стані, п'ятеро — у стані середньої тяжкості. Пошкоджена також спецтехніка.


Фото Якова Ляшенка


Фото Якова Ляшенка


У Новобаварському районі пошкоджений багатоквартирний житловий будинок. Саме там росіяни вдарили повторно. За словами мера Терехова, ще в одному місці влучання попередньо повідомляють про одного загиблого. 


Фото Георгія Іванченка


«Був удома, коли почалися вибухи. Вийшов на дах, аби зрозуміти, куди було влучання, і почув, як десь зовсім поряд кружляє дрон. З даху було видно два місця прильотів, тож ми з колегою одразу поїхали шукати їх. 

Приїхали за однією з адрес і побачили, що горить приватний сектор. Поруч стояла жінка з дитиною, видно було, що вони ще не оговталися від вибуху. Пожежники ліквідовували наслідки влучання, а за 150 метрів ще одна бригада рятувальників працювала на іншому прильоті, який пошкодив багатоповерхівку. В цей час ми знову почули дрон, було дуже голосно, він кружляв навколо нас. Ми підбігли до дороги і сховалися за якимось парканом. Звідти й побачили червоний «гриб» від чергового вибуху. Щодуху помчали туди і побачили жахливий хаос: горіли машини, люди бігали, намагаючись зрозуміти, що взагалі сталося і що їм робити, декому терміново потрібна була допомога, а хтось загинув… Рятувальники кричали, що потрібна швидка допомога, виносячи поранених. Машина швидкої допомоги також постраждала від вибуху, в ній були вибиті вікна, крізь них я бачив каталку, яка була так потрібна зараз. 


Поки всі навколо кричали: «Швидку-швидку!», я намагався відкрити двері цієї машини, нічого не виходило, і довелося лізти в неї через розбите вікно. Опинившись всередині, я ліг на каталку, яка була вся в склі, оперся руками й з усієї сили почав бити двері ногами, щоб якось відчинити їх. За хвилину до мене приєднався поліцейський, аби допомогти вибити двері, але вони були закриті на замок. У підсумку нічого не вийшло, але звідкись принесли ще одну каталку і почали виносити постраждалих. 


Фото Георгія Іванченка


Фото Георгія Іванченка


Трохи далі під деревом лежав ще один поранений, на вигляд поліцейський. Він потребував термінової допомоги, бо йому наклали на ногу турнікет і було поранення в області живота. До нього підбігли волонтери, які дуже професійно надали першу допомогу. Тим часом всі почали кричати: «Повітря!», і ми побігли ближче до стін і парканів, подалі від цього місця. Просто на дорозі лежали люди, які чекали чи ховалися від повторного прильоту, ми з колегою попросили їх сховатися і вони пішли. 

Трохи згодом ми повернулись до епіцентру трагедії і я побачив у кареті швидкої хлопця, якого виносили на каталці. Він був мертвий, рука звисала з каталки й на бите скло лилася його кров.


Фото Георгія Іванченка


Найдивніше те, що коли ти працюєш, можливо, через адреналін чи ще щось, — ти дуже раціонально і відсторонено міркуєш, і ніби все гаразд. Але коли минула ніч, коли я розібрався з фотографіями, я почав плакати», — поділився Георгій Іванченко.


Фото Георгія Іванченка


Фото Георгія Іванченка


Фото Георгія Іванченка


Загалом місцеві органи влади повідомляють про три «прильоти» — усі по житлових будинках. На місці одного з них розпочалася пожежа, на іншому стався обвал плит споруди. Екстрені та комунальні служби працюють над ліквідацією наслідків обстрілу, у місті можливі перебої зі світлом.


Проєкт реалізовується завдяки підтримці IWM Documenting Ukraine.


bottom of page