top of page

Понад 70 ракет по столиці і центру Харкова — наслідки в об’єктиві українських документалістів

Фото Павла Флореску  


Фото Павла Петрова


Фото В’ячеслава Ратинського


Вранці 2 січня росіяни обстріляли Україну ударними дронами й ракетами різних типів. Спершу військові РФ запустили хвилю «Шахедів» по різних регіонах, після цього націлили на Київ майже сотню крилатих та аеробалітистичних ракет. Повітряна тривога сумарно тривала майже 6 годин.

Фото В’ячеслава Ратинського 


Фото Павла Петрова


«Основний напрямок удару — столиця України», —  підкреслив Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний. Він зазначив, що російські військові атакували цивільну та критичну інфраструктуру, а також промислові та військові об’єкти.  

Фото Павла Флореску


У ДСНС повідомили, що станом на 14:00 в багатоповерховому житловому будинку Солом'янського району загинули дві людини, ще 48 — отримали травми.  Також на місці працюють психологи, які вже надали допомогу 80-ти людям.  

Фото Костянтина Ліберова


Фото Павла Петрова


Фото Павла Флореску


Президент Володимир Зеленський також відреагував на ранкову атаку по столиці: «Знову удар російських нелюдів. Майже 100 ракет різних типів. Щонайменше 70 ракет збито, із них майже 60 — в районі Києва. Мої співчуття усіх рідним та близьким загиблим». 

Фото Павла Флореску


Уламки від збиття ворожих цілей впали у Голосіївському, Дарницькому, Деснянському, Оболонському, Печерському, Святошинському, Шевченківському, Подільському та Соломʼянському районах столиці. Саме в останні два райони поїхав  фотограф Павло Флореску. Він каже, що очікував повторний масований удар ракетами по столиці після хвилі БпЛА, як це було і 29 грудня. Тож підготував камеру і відстежував місця ураження.

Фото Павла Флореску 


 «Важливо знімати це все. Світлина —  це документація того, що відбувається. Раніше я фотографував автоспорт по всьому світу. За мною в соцмережах стежать з колеги з Європи, США та Канади. Мені важливо доносити ці знімки і до них», — зазначив Флореску. 

Фото Павла Флореску


Фото В’ячеслава Ратинського


На відміну від Флореску, його колега В’ячеслав Ратинський після перших вибухів залишався вдома. Він продовджував спостерігати з вікна свого будинку за свистом ворожих ракет. Фотограф бачив клуби диму, палаючі багатоповерхівки та склади. «Відразу з’являтися на місці руйнування не варто, бо інколи росіяни практикують повторні атаки», — пояснює В’ячеслав.

Фото В’ячеслава Ратинського


Фотокореспондент радить дочекатись відбою повітряної тривоги перш, ніж починати фотофіксацію наслідків: «Російські військові можуть вдарити ще раз, щоб завдати якомога більше шкоди, особливо, якщо на місці вже працюють ДСНС та поліція». 

Фото В’ячеслава Ратинського


Коли небезпека минула, Ратинський подався у Подільський та Солом’янський райони.  Він побачив, як біля одного з пошкоджених будинків продовжували метушитись люди, намагаючись потрапити у свій поранений дім. «Проте рятувальники їх не впускали», — каже фотограф:  «Усі хотіли побачити, в якому стані їхні квартири і чи можливо щось врятувати. Адже вони залишились без нічого. Деякі жінки просили своїх чоловіків піднятися в квартиру, аби взяти хоча б найнеобхідніші речі: взуття чи білизну. Усе, що вони мали залишилось всередині». 

Фото В’ячеслава Ратинського


Фото Костянтина Ліберова  


Фотограф Костянтин Ліберов, який теж фіксував наслідки наймасованішої атаки по столиці, додав, що «до цього неможливо бути готовим. Навіть, якщо в твоїй країні вже майже два роки повномасштабна війна, це завжди, наче вперше», — каже він. 

Фото Якова Ляшенка


Важким ранок був і для харків’ян. «Постраждала навіть підземка, яка була поруч з влучанням ракети «Кинджал», —  розповідає місцевий фотограф Євгеній Гертнер. 

Фото Євгенія Гертнера 


Починаючи із 07:30 у Харкові лунали чотири вибухи. Унаслідок ворожої атаки загинула одна людина, ще пів сотні отримали поранення. Про це повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов. 

Фото Якова Ляшенка


Поміж будинками —  гігантські вирви, а навколо —  спалені автівки. Пошкоджено кілька багатоквартирних житлових будинків.   

Фото Євгенія Гертнера


«Найбільше мене вразило місце, куди прилетів «Кинджал». Це спричинило доволі великі руйнування і це при тому, що ракета впала не біля будинку,  а трохи дальше», —  каже Євгеній Гертнер. 

Фото Якова Ляшенка


Інформація щодо жертв і постраждалих у Харкові оновлюється, на місці продовжують працювати рятувальники. 

Фото Якова Ляшенка


Матеріал створено за підтримки The Foundation for Polish-German Cooperation.


bottom of page