top of page

«На місці дитячої кімнати була пустка». Наслідки ракетної атаки по Умані на світлинах Романа Пилипія

Рятувальники поруч із будинком, по якому російська армія завдала ракетного удару. 28 квітня 2023 року. Фото Романа Пилипія

 

28 квітня 2023 року армія РФ завдала ракетного удару по Умані. Російські ракети влучили у дев’ятиповерхових житловий будинок. Загинуло 23 людини, серед яких — шестеро дітей.

 

Темний ранок

 

28 квітня 2023 року російська армія випустила 23 крилатих ракети Х-101/Х-555, з яких 21 вдалося збити. Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що удар завдали бомбардувальники Ту-95 з акваторії Каспійського моря. Також російські військові для атаки по Україні використовували дрони.

 

О 4:20 ранку одна з російських ракет зруйнувала частину житлового будинку в Умані. Унаслідок ракетного удару загинуло 23 людини, серед яких — шестеро дітей. Найменшій дитині було лише півтора року. Рятувальники витягнули з-під завалів 17 людей.


Фото Романа Пилипія 


Фотограф Роман Пилипій виїхав з Києва до Умані зранку, як тільки прочитав новину про ракетну атаку на місто. На місці трагедії вже працювали рятувальники. «Дуже багато людей стояло біля зруйнованої багатоповерхівки. Вони всі очікували на звістку про своїх родичів, — пригадує фотограф Роман Пилипій. — Один чоловік чекав новин про своїх дітей. Він плакав, а біля нього була психолог. Чоловік говорив, що після удару все стемніло, нічого не було видно, а коли він відкрив двері у дитячу кімнату, то на її місці зяяла пустка». На жаль, як з’ясувалось пізніше, діти загинули.


Фото Романа Пилипія


Фото Романа Пилипія


Роман Пилипій багато спілкувався з місцевими мешканцями. Усі розуміли, що важливо розповісти про трагедію й ділилися своїми враженнями, запрошували у помешкання. «Я зайшов у квартиру, розташовану навпроти зруйнованого російською ракетою будинку. Літнього віку чоловік з жінкою показали вирвані та розбиті вибуховою хвилею вікна, запросили на свій балкон. Коли підіймаєшся нагору, усе виглядає набагато страшніше — адже видно масштаб руйнувань», — розповідає фотограф.


Фото Романа Пилипія


Фото Романа Пилипія 


Фото Романа Пилипія


Похорони дітей


Роман Пилипій залишився в Умані на декілька днів. Він документував завдані російською ракетою руйнування, роботу рятувальників, людей, які приносили квіти та іграшки на місце трагедії, а також поховання загиблих дітей. Він познайомився з місцевими мешканцями, які розповіли про час та місце поховань. Роман знімав похорони двох дітей, батька котрих побачив у день приїзду в Умань.


Фото Романа Пилипія


Фото Романа Пилипія


Фото Романа Пилипія


30 квітня фотограф поїхав у село Аполянка на чин похорону восьмирічної дівчинки Уляни Тройчук. Вона загинула разом з татом, його дружиною та бабусею. Мати дівчинки залишилась живою, бо мешкала в іншому місці. «Я вирішив поїхати на поховання Уляни, оскільки там не передбачалось багато преси. Я підійшов до близьких загиблої дитини та спитав дозволу на зйомку. Вони не заперечували. Я був там єдиним фотографом», — розповідає Роман.


Фото Романа Пилипія


Фото Романа Пилипія

 


 

Роман Пилипій — український фотограф-фрілансер із Києва, Україна. Учасник Української асоціації професійних фотографів із 2023 року.  З 2017 по 2022 рік жив та працював у Пекіні, Китай. Багато років співпрацював з агенцією EPA, згодом із Getty Images. Тепер Роман співпрацює з агенцією AFP як фрілансер.

 

Фотограф має кілька значних нагород: Фотограф року, POY Asia 2022, лауреат премії NPPA, номінант на фотографа року The Guardian у 2019 та 2022 роках. У 2023 році його фото з Бучі стала фіналістом конкурсу POY, а у 2024 році Пилипій став Фотографом року за версією конкурсу Photographer of the year (POY).

 

Соціальні мережі фотографа:

 

Нагадаємо, що Українська асоціація професійних фотографів започаткувала цикл матеріалів, присвячених ключовим подіям російської війни проти України, де публікує спогади та світлини українських документальних фотографів.

 

Проєкт реалізовується завдяки підтримці IWM Documenting Ukraine.


bottom of page