top of page

Що публікувала міжнародна преса? Добірка фото учасників Української асоціації професійних фотографів


Світлини учасників Української асоціації професійних фотографів у міжнародній пресі: добірка лютого та березня. УАПФ пишається українськими документалістами, чиї світлини репрезентують Україну у міжнародних медіа та вкотре привертають увагу до російсько-української війни. Саме тому асоціація запускає щомісячну рубрику про фото українських документалістів, які облетіли весь світ.  


Фото документаліста Сергія Коровайного з церемонії відкриття меморіалу «Хрест Героїв» до другої річниці вторгнення рф в Україну опублікували на першій шпальті The Wall Street Journal.  Також документальні знімки Сергія Коровайного для The Wall Street Journal доповнили статтю «Інша битва України за виживання: утримання компаній у бізнесі». 



Історію про викрадених Росією українських дітей зі світлинами Сергія Коровайного опублікували в лютневому номері німецького журналу Der Spiegel. «Сергію було 16 років, коли російські війська прийшли в його село і забрали його проти волі батьків. Він один із тисяч українських дітей, які з початку війни опинилися в Росії. Тепер він повернувся на Батьківщину, і його батько запитує себе: це все ще мій син?» — йдеться у матеріалі. 






Документаліст Саша Маслов фотографував для французької газети Liberation.



У лютому Liberation присвятив обкладинку українським військовим, яких повернули з російського полону. Автор фото — Саша Маслов.





Світлини Костянтина та Влади Ліберових з’являлися в новинах CNN, Yahoo, Business Insider та увійшли у фото тижня The Guardian







Знімки документаліста Романа Пилипія були включені у фотопідбірку тижня британського видання The Guardian. Світлини Романа присвячені другій річниці вторгнення Росії в Україну. На фото українці вшановують пам’ять загиблих українців під мостом в Ірпені на Київщині. 




Світлини Романа Пипипія у березні двічі потрапляли в добірки тижня CNN. Фото киян у метро та тренуваннях цивільних жінок.




Крім того, зображення Романа Пилипія, на якому військовслужбовець цілує свою кохану на вокзалі у Слов’янську, потрапило до 20 найкращих фото тижня The Guardian. 



Документальні фото Аліни Смутко наслідків одного з найбільших російських ракетних ударів по Києву 21 березня були опубліковані Reuters




В’ячеслав Ратинський теж документував наслідки чергового російського обстрілу по столиці України для Reuters





Також у березні інформаційна агенція Reuters опублікувала світлини В’ячеслава Ратинського про тренування українських рекрутів. Матеріал вийшов із заголовком: «Готуємось до бою: українські новобранці та добровольці тренуються зміцнювати оборону проти Росії».  






Світлини з наслідками російських ударів по Харкову Якова Ляшенка публікували британське видання The Guardian, а також швейцарська франкомовна щоденна газета Le Temps.  




Associated Press публікували фото солдата в окопі Ірини Рибакової та світлину вечірнього Києва Олександра Бабенка.




Також агенція Associated Press публікувала фоторепортаж Євгена Малолєтки про виробництво зброї на приватному мінометному заводі. 






Фото президента Володимира Зеленського, яке зробила Ольга Іващенко, потрапило на шпальти канадського видання The Globe and Mail.



Також документальні знімки з Донбасу Ольги Іващенко візуально доповнили кілька репортажів The Globe and Mail.  




Журналісти The Washington Post додали до лонгріду про євроінтеграцію України світлини Оксани Парафенюк




Крім того, фото Оксани Парафенюк доповнили історію для The Washington Post про те, як український письменник Андрій Курков шукає натхнення для своїх книжок в архівах КДБ. 





Львівський фотограф Юрко Дячишин розповів для європейського фешн-журналу NSS MAGAZINE про відомого безхатька Славіка і «його життя 10 років по тому» після раптової слави. Нагадаємо, Юрко Дячишин відомий у всьому світі завдяки Slavik’s Fashion — проєкту, реалізованому між 2011 та 2013 роками, про бездомного чоловіка, якого Дячишин зустрічає на вулицях рідного Львова. 



«Slavik’s Fashion привернув увагу відомих видань, а також модних провидців, від Лотти Волкової до Каньє. У 2016 році тодішній художній керівник Vtmnts Демна Гвасалія черпав натхнення у костюмах Славіка для першої чоловічої колекції бренду, офіційно закріпивши зв’язок між українським фотографом Славіком і світом моди. Навіть у 2022 році колекція бренду SS22 багато в чому нагадувала образи, які носив чоловік на вулицях Львова», — йдеться у публікації. 



Представлені у матеріалі роботи — це далеко не весь список опублікованих світлин українських фотографів у закордонних медіа. Тож ми закликаємо документалістів не соромитись писати про власні закордонні публікації у своїх соцмережах та позначати УАПФ, щоб у наступних добірках ми не пропустили жодного здобутку. 


bottom of page