top of page

Українська фотографка Юлія Кочетова стала однією з переможців регіонального етапу World Press Photo


Головний міжнародний фотоконкурс World Press Photo  оголосив регіональних переможців. У Європі нагороду отримала українська фотографка Юлія Кочетова за документування російсько-української війни. Її фотопроект War is personal  здобув першість у категорії  «Відкритий формат». 


«Така мультидисциплінарна презентація фотографки розповідає про війну на її суб'єктивному досвіді і водночас дозволяє їй додати більше емоцій і символізму, ніж могли б передати фотографії самі по собі», – йдеться на сайті премії. 


Юлія Кочетова присвятила нагороду людям, які продовжують боротися щодня, українським фотографам, а також жінкам у цій галузі. Вона зазначила, що її робота можлива завдяки Силам оборони України, які з 2014 року захищають країну від російської окупації.  


 «Я хочу, щоб українська фотографія цієї війни запам’яталася як історія від першої особи. Не проліт дрона. Не широкий кадр могил і розбомблених вулиць. У широкому кадрі легко втратити людину. Просто чесно розкажіть одну особисту історію», – підкреслила Юлія.


Автопортрет Юлії Кочетової у Краматорську Донецької області 25 лютого 2022 року


Нагадаємо, у 2023 році у конкурсі World Press Photo переміг  фоторепортаж українського фотографа, учасника УАПФ Євгена Малолєтки. Одна з робіт – вагітна жінка, яку українські військові виносять із пологового будинку після бомбардування. Його кадри зі зруйнованого пологового будинку стали одним із символів російської агресії. 


Юлія Кочетова – українська документалістка, яка висвітлювала окупацію Криму та війну на Донбасі з 2014 року. Її роботи публікували BBC, The Guardian, The Telegraph, The Huffington Post, The National Geographic та інші. З лютого 2022 року Юлія активно документує наслідки російської війни в Україні.

bottom of page