top of page

Придністровські рублі, аудіокасети та громовиця

Ретроспектива подій тижня з перших рук документаліста Георгія Іванченка


Cвітлина тижня

За цей тиждень я нічого суттєвого не знімав, є періоди коли ти місяцями день в день знімаєш, і від цього потрібно відпочивати, ставити камеру на поличку, розбиратись з тим що є. Тому Світлина тижня для мене буде не моя, а та, яка мене найбільше вразила, і не зовсім це чиста фотографія, а колаж фотографії Максима Дондюка з Запорізького військового госпіталю із картиною Валанте́на де Було́нь: Saint Marс, які поєднала в колажі француженка Fanny Lechevalier. Зазвичай щось подібне не привертає мою увагу, але цього разу це прям вразило. Раджу дивитись на це як на поєднання суворої реальності українських героїв з довговічною Римською епохою бароко.

Фото: Максим Дондюк з Запорізького військового госпіталя

Перемога тижня

Від недавна вперше за півтора року у мене з'явилось більш-менш постійне місто в якому я живу, і це місто — Харків. Зараз в мене етап довгих страждань спочатку з першим авто, яке у квітні було розстріляне російською артилерією в Донецькій області, а потім і з другим, в якому накрився двигун по дорозі до Краматорська, через що не маю можливості виїхати працювати до фронту на довгостроковий час. Ненавиджу ось це безпонтове очікування, але тільки так можуть вирішитись деякі проблеми або направити тебе на вірний шлях далі. Так зі мною і стається зараз. І цього тижня розпочинається робота з вже накопиченим матеріалом, та розробкою наступного проєкту, над яким буду працювати, і ця визначеність для мене прям перемога.


Відкриття тижня

До мене в гості заїхали друзі з Молдови, і от дізнався, що на 50-ці Придністровського рубля зображений Тарас Шевченко, а по-українському курсу це як 100 українських гривень.




Трек або плейлист тижня


В музиці в мене є прікол, пріоритетно я слухаю тільки аудіокасети, касети вдома, касети в плеєрі, касети в машині. Це досить зручно, набагато дешевше вінілу, особливо якщо поритись на барахолках, набагато приємніше аналогове звучання та фізичний примірник альбому на руках, і, таким чином, також відкриваєш для себе купу нових крутих виконавців. Останнє, на чому я зараз завис, це касета французького композитора 1970-х років Жана-Мішеля-Жарра, а саме його дебютний альбом "Oxygen", це така собі повільна медитативна електронна музика.


От недавно був у Жмеринці, де знайшов касети британця Кріса Рі, а саме альбом "The Road to hell", завподобав також американський альбом 1998 року "Hello nasty" від Beastie Boys, який перетікає з альтернативного хіп-хопу в Олд Скул та навіть з частинками регі. Якщо говорити про українські касети, які мене вразили, – так це інді-рок гурт Love'n'Joy, касета має назву "Bender on the Silk Road", супер вайбові та навіть трохи космічні рібята. І касета українського електронного проєкту 2017 року Mund "Hunting", яка допомагає вимкнути мозок "міського" жителя і відправляє в найгустіші гірські ліси.

Що радиш подивитись


"No man's land" це військова драма, яка розповідає про подію з Війни в Боснії і Герцеговині, особливо цікаво споглядати за діями, або бездіяльністю ООН.


Що почитати

Мій фаворит зараз — Олексій Чупа "Бомжі Донбасу", — роман у романі з альтернативною історією виникнення України, написаний у 2012 році, і з часом стає ще більш актуальним. Більше не слова більше, просто читайте.



Як виглядає твоя остання фотографія на камеру


Минулої ночі в Харкові була неймовірна громовиця, що тривала всю ніч, оскільки в мене є доступ до даху, я не міг не скористатись цією можливістю познімати.


Читайте також:

Чим запам'ятався тиждень фотографу Олександру Ратушняку.


Останні пости

Дивитися всі
bottom of page