top of page

«Приліт. Пожежа. Сяйво». Ранковий удар по Харкову на світлинах Якова Ляшенка та Георгія Іванченка

У ніч на 3 листопада росіяни атакували Україну сорока безпілотниками Shahed та застосували керовану авіаційну ракету Х-59 із повітряного простору тимчасово окупованої Херсонщини. Вдалося збити 24 безпілотники та ракету. Про це повідомили у Повітряних Силах ЗСУ.

По Харкову та області російські війська завдали 10 ударів безпілотниками. Близько 00:45 була серія влучань по місту Харків. Згодом міський голова Ігор Терехов повідомив, що РФ влучила по цивільних об'єктах у місті. Правоохоронці зафіксували пошкодження приватних будинків, навчального закладу та авто в Основ’янському та Шевченківському районах міста. «Пошкоджено 2 гаражі, 4 легкових автомобілі та господарча споруда. Частково зруйновано заклад освіти. Також пошкодження зазнала будівля СТО, не діючий швейний цех та житловий будинок. Сталися пожежі», – говорить Голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. У повідомленні зазначено, що до медиків звернулося 8 харків’ян з гострою реакцією на стрес, у тому числі – 2 дітей. Поранень ніхто не зазнав.


«Внаслідок одного з влучань зайнялася СТО: палали гаражі та авто. Частково зруйнована двоповерхова будівля поруч. Вона не була житловою, але всередині передбачені спальні місця для тимчасового перебування людей, які виїхали з окупованих Росією територій. Зараз рятувальники розбирають завали», — повідомив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

На місці події працював фотограф Яків Ляшенко. Біля приватного будинку він помітив подружжя літніх людей. «Чоловік пересувається за допомогою ходунків. Коли у їхньому будинку почалась пожежа, вони ледь врятувалися, – розповідає Яків Ляшенко. – Жінка пригадала, що за декілька днів до події хтось фотографував СТО на телефон і вона навіть викликала поліцію. Проте це можуть бути лише здогадки жінки».

Фотограф Георгій Іванченко 2 листопада повернувся до Харкова з тривалого відрядження. «На моїй вулиці дивно відлунює звук і усі мотоцикли, що проїжджають повз, завжди нагадують мені БПЛА. Проте цієї ночі я не звертав на ці звуки уваги. Так було до моменту вибуху – поглянув у вікно і побачив червоне сяйво. Приліт. Пожежа. Камера в руки і виїзд», – говорить Георгій Іванченко. За словами фотографа, пожежники, поліція, навіть мешканці будинків, біля яких пролунав вибух – усі були спокійними. «Служби роблять свою роботу виважено, без страху чи стресу. Зняв. Приїхали інші журналісти – можна повертатись додому, у ліжко», – каже Іванченко.


Матеріал створено за підтримки The Foundation for Polish-German Cooperation.


Над матеріалом працювали:

Більдредактор: В'ячеслав Ратинський

Авторка тексту: Катя Москалюк

Менеджер сайту: Маруся Маруженко


bottom of page