top of page

122 ракети і 36 дронів. Наслідки наймасованішої атаки на Україну в об’єктиві документальних фотографів

29 грудня Росія випустила по різних регіонах України 36 ударних дронів та 122  балістичні та крилаті ракети. Як наслідок, є постраждалі та загиблі у Києві, Львові, Харкові, Дніпрі, Одесі і Запоріжжі. За інформацією Офісу Президента, станом на 16:00 загинули  26 українців та щонайменше 120 –  отримали поранення різних ступенів важкості.  


Тривогу оголошували тричі, загалом вона тривала майже 5 год. «Кияни традиційно ховались від ворожих атак у метро, куди вже, за звичкою, приходять зі своїми стільцями», – розповідає фотокореспондент В’ячеслав Ратинський. 

Фото В’ячеслава Ратинського


Уламки збитих ракет впали у різних районах міста, що й спричинило кілька пожеж. Станція метро Лук'янівська була пошкоджена вибуховою хвилею.

Фото В’ячеслава Ратинського. Київ  

 

 «На місці працювали комунальники. Постраждав вестибюль станції. Було багато людей, тривога у повітрі все ще відчувалась», –  каже В’ячеслав. 


В іншому районі міста горіли складські приміщення. 

Фото Костянтина Ліберова. Київ

 

Фото Данила Павлова. Київ

 

Надвечір кількість загиблих у столиці зросла до восьми.

Фото Павла Петрова. Київ


Уламки збитої ворожої ракети зруйнували кілька приватних будинків у Боярці на Київщині. 


 «Ракета під час падіння розлетілась на кілька частин. О 8 годині ранку один з  уламків пробив дах будинку 60-річного Анатолія. Інший шматок впав на сусідній дім. Там виникла пожежа», – говорить В’ячеслав Ратинський. 

Фото В’ячеслава Ратинського. Боярка, Київська область  


Неспокійною ніч видалась у Харкові, де пролунало понад 20 вибухів. 

Cаме вони і розбудили фотографа Якова Ляшенка близько 5 години ранку. 

Фото Якова Ляшенка. Харків 


 «За вікном було добре чутно «прильоти». Спочатку я пішов в укриття, а потім побіг фіксувати наслідки ворожого нападу», –  каже фотограф. Проте під час гасіння пожежі почався повторний обстріл. «Разом із ДСНС ми змушені були сховатися, бо прилетіло недалеко від нашого місця перебування»,  –  зауважує Яків. 


Російські військові крили місто ракетами  «С-300» та  «Х-22». Загинули троє людей, двох дістали з-під завалів. Ще 13 отримали поранення.  

Фото Катерини Клочко. Запоріжжя 


Кількість загиблих від ракетного удару в Запоріжжі зросла до восьми, тринадцять  – травмовані.  Перші вибухи у місті пролунали о 7:30. Ворог влучив в об’єкти інфраструктури та у приватний житловий сектор. 


«Після завершення тривоги я відразу поїхала з журналістами туди, де ракета повністю зруйнувала два приватних будинки. Наразі там відомо про загибель двох жінок, ще одного чоловіка шукали під завалами. На місці працювали рятувальники, комунальні служби та криміналісти. Також поруч перебували родичі загиблих  –  донька чоловіка, якого шукали під завалами. Внаслідок ракетної атаки вона втратила і бабусю. Дівчина телефонувала своєму батьку, але телефон був відключеним»,  –  ділиться фотокореспондентка Катерина Клочко. 

Фото Катерини Клочко. Запоріжжя 


За даними поліції, внаслідок ракетного удару по приватному сектору загинуло четверо людей, ще четверо –  від влучання по об’єкту промислової інфраструктури.

Фото Юрія Дячишина. Львів 


Російські війська атакували місто Львів вночі та вранці, спочатку «Шахедами»,  а потім – ракетами. Одна людина загинула, ще 30 – отримали поранення. Ударною хвилею вибило вікна у сусідніх будинках, у двох школах не залишилось вцілілих вікон та парт.

Фото Миколи Синельникова. Дніпро 


У Дніпрі війська РФ обстріляли торговий центр та пологовий будинок. На щастя, породіллі і немовлята не постраждали, оскільки перебували в укритті. 

Фото Миколи Синельникова. Дніпро 


У результаті ворожої ракетної атаки загинули шестеро дніпрян, 30 - отримали поранення, серед них – півторарічна дитина.

Фото Ігоря Іщука. Одеса 


В Одесі досі з-під завалів дістають тіла загиблих. 


«29 грудня Одеса прокинулась від звуків роботи ППО та, на жаль, «прильотів». Згідно з Одеською ОВА внаслідок атаки було пошкоджено 21 житловий будинок та школу. На щастя, ніхто з дітей не постраждав. Станом на 15:00 підтверджено 4 загиблих та 26 поранених, серед яких -  5 дітей та вагітна жінка», – повідомляє фотограф Ігор Іщук. 


Після обіду російські війська повторили обстріли на Черкащині. У місті Сміла ракета влучила у житловий сектор. За попередніми даними, восьмеро людей постраждали та пошкоджено 51 будинок. 


Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний зазначив, що ворог атакував промислові, військові та об’єкти критичної інфраструктури. За його словами, спочатку противник атакував БПЛА типу Shahed-136/131 із північного та південно-східного напрямку з подальшим рухом у західному напрямку. 


Командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Микола Олещук назвав сьогоднішню атаку  «наймасштабнішою з повітря». 


«29 грудня знищено 114 зі 158 повітряних цілей. Дякую усім за бойову роботу! Врятовано чимало життів! Але є і втрати. Співчуття сім’ям загиблих і постраждалим!»,  — сказав Микола Олещук.


Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що окупанти багато місяців накопичували ракети, щоб вдарити по Україні. Масовані атаки можливі і надалі. 


Матеріал створено за підтримки The Foundation for Polish-German Cooperation.


bottom of page