top of page

Фігура на снігу. Демонтаж пам’ятника Щорсу на світлинах Євгенія Завгороднього

Сьогодні, 9 грудня, у Києві на бульварі Тараса Шевченка демонтували пам’ятник одному із більшовицьких ватажків Миколі Щорсу. Фахівці КП «Київблагоустрій» працювали над демонтажем семитонної конструкції майже сім годин. Фотограф Євгеній Завгородній задокументував процес спуску фігури із постаменту на землю.


У квітні 2023 року Київська рада ухвалила рішення про усунення з публічного простору меморіальних об’єктів, пам’ятників та окремих бюстів, пов’язаних із РФ та радянським минулим. У переліку рекомендованих до демонтажу пам’яток опинився і монумент Щорсу. 


Фото: Євгеній Завгородній


Уряд ухвалив рішення про демонтаж пам’ятника Миколі Щорсу у листопаді цього року. 9 грудня 2023 року о сьомій ранку розпочався процес знесення пам’ятника. Демонтаж вирішили проводити у вихідний день, щоб не паралізувати рух центром Києва. Частково перекрили рух транспорту на бульварі Тараса Шевченка, оскільки через складність процесу залучили важку техніку.


Фото: Євгеній Завгородній


Фотограф Євгеній Завгородній приїхав на місце події о сьомій ранку. Він не хотів пропустити процес демонтажу. «У мене був приклад, коли встановлювали тризуб на щиті пам’ятника Батьківщина-Мати. Колеги, які запізнились на п’ять-десять хвилин – не встигли, адже процес відбувся дуже швидко», – пояснює Завгородній. Утім над демонтажем скульптури Щорсу комунальники працювали майже сім годин.

«Я приїхав дуже рано і бачив, як працівники намагались обережно демонтувати скульптуру: підпилювали її основу, – ділиться Євгеній. – Я порівняв це зі знесенням пам’ятника біля Арки дружби народів, коли комунальники намагались зробити усе дуже дбайливо. Вийшло як у стоматолога, який не може одразу вирвати зуб і одночасно пробує не зробити боляче пацієнту. Тоді пам’ятнику і голову відірвали, і ноги спилили. Натомість монумент Щорсу акуратно відділили від основи та спустили вниз. Щоправда, витратили на це багато часу».


Фото: Євгеній Завгородній


Євгеній Завгородній говорить, що загалом на місці події панувала дуже комфортна та приємна атмосфера. Зібралось багато журналістів та колег-фотографів, комунальники не перешкоджали зйомці. Автомобілі, які проїжджали повз, часто сигналили на знак підтримки демонтажу. «Ми зібрались знімати цікаву подію, а не «прильот» по житловому кварталу міста», – говорить фотограф. Ще декілька років тому проти знесення пам’ятника могли виступати опозиційні сили, проте зараз не було жодного супротиву чи мітингу.


«У мене виходили такі ракурси, наче скульптура страждає у кадрі. Помітив, коли передивився зйомку. Одразу скажу, що це не через ідеологічну симпатію до пам’ятника. Мені, мабуть, було просто шкода коня, якому пилять ноги», – говорить з усмішкою Євгеній. На окремих фотографіях видно графіті, які закликали до знесення монумента. «Своєрідна відсилка до вісімдесятих та дев’яностих років минулого століття, коли масово зносили пам’ятники Леніну і писали на ньому різні написи», – каже Євгеній.


Фото: Євгеній Завгородній


Пам’ятник Миколі Щорсу простояв на бульварі Тараса Шевченка майже 70 років. Бронзову скульптуру встановили у квітні 1954 року до 300-річчя Переяславської ради. Авторами монумента були скульптор Михайло Лисенко та двоє його учнів – Микола Суходолов та Василь Бородай. Скульптура виконана як класичний монумент: Щорс сидить на коні та піднятою правою рукою вітає киян та гостей міста. Наразі скульптура зберігатиметься у Державному музеї авіації України ім. О.К. Антонова.

Матеріал створено за підтримки The Foundation for Polish-German Cooperation.

bottom of page