top of page

Панорамні знімки війни Дмитра Малишева

Пошкоджений ракетним ударом будинок у Києві. Фото Дмитра Малишева


Дмитро Малишев фотограф, віднедавна — учасник УАПФ, який понад 10 років займається панорамною фотографією. Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Дмитро документує наслідки російських злочинів у форматі VR. На цей час він зробив більше ніж 1700 панорамних фотографій у понад 30 населених пунктах. 


Сторінка 360war.in.ua, де публікуються панорамні фото війни в Україні


«VR  це дуже корисний сервіс, який може повністю показати зруйновані об'єкти і знищені населені пункти. Він дає унікальні можливості для відображення конкретного місця. На мій погляд, це найбільш емоційний формат, який може перенести людину в це місце, в цю локацію, і дати змогу відчути все те, що там коїлось», — говорить Дмитро. 

 

Фотограф зауважує, що робить не просто панорамні знімки, а сферичні: «Тобто така зйомка охоплює 360 градусів. Як воно виглядає? Уявіть собі таку кулю, всередині якої знаходиться глядач і дивиться навкруги, тобто бачить простір навколо. Так людина може зануритися в певну локацію: бути в цій зруйнованій і згорілій квартирі. По факту людина сама стає режисером, обираючи бажаний ракурс. Вона може все роздивитись навколо себе. Вона може глянути собі під ноги й побачити залишки особистих речей мешканців. А потім може підняти голову вверх і побачити поламані перекриття, які нависають над нею». 



Дмитро почав займатись панорамною фотографією у 2013 році та віртуальними турами з 2015-го, відколи Google Street View прийшли в Україну. Google Street View — функція панорамного перегляду вулиць по всьому світу, що надається через розширення Карти Google та Google Земля. 


«Із 2016 року разом з українським офісом Google Street View ми відзняли багато об'єктів. Ми навіть знімали Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України й багато чого іншого. В той самий час до мене звернулися з ДП «Антонов», і я знімав український літак «Мрія». Це був віртуальний тур: як зовні, так і всередині. Там і пасажирські приміщення, і кабіна пілотів, і все решта було відзнято».  


Знищений літак “Мрія” на Гостомельському аеродромі. Фото Дмитра Малишева


З усіх зйомок, які доводилося знімати Дмитру, саме документування знищеної «Мрії» у форматі VR було для нього найемоційнішим моментом. У 2016 році він пишався, що отримав можливість зробити єдиний у світі віртуальний тур найбільшого вантажного літака, який створили саме українці. Ще до вторгнення Дмитро вів перемовини з ДП «Антонов», аби оновити віртуальний тур, адже за ці кілька років відбувся технічний прогрес. З’явились нові кращі об’єктиви та програмне забезпечення, тому була можливість відзняти українську «Мрію» ще якісніше. Фотограф таки отримав доступ до зйомки у 2022 році, проте уже з іншою ціллю. 


Зруйнований авіаударом будинок у Гостомелі. Фото Дмитра Малишева

Всі панорами можна детальніше роздивитись на сайті проекту - 360war.in.ua


«Розбита, спалена, підірвана «Мрія» — літак АН-225. У нас з ДП «Антонов» були великі плани на 2022 рік, проте мені довелося знімати, я так кажу, мертву «Мрію». Звісно, коли я потрапив на цю локацію, відверто скажу, в мене були сльози на очах. Я стояв, дивився неї, а вона лежить, як людина, просто мертва. Я був у повному шоці, як можна було таке допустити, адже літак АН-225 є надбанням не тільки України, а всього світу. Це єдиний такий літак! Це було дуже емоційно для мене», — зізнається Дмитро. 


Фотограф активно робить панорамні знімки та віртуальні тури для проєкту 360war.in.ua, автором якого є Тарас Волянюк. Це мапа, де можна побачити наслідки російської агресії у певних локаціях: «Це історія, яку треба фіксувати. Це документалістика, аби люди не забули. Ось така ідея проєкту», — каже Дмитро.

 

Команда знімає переважно зруйновану чи пошкоджену росіянами цивільну інфраструктуру: школи, садочки, багатоквартирні житлові будинки. У безпекових цілях Дмитро ніколи не висвітлює те, що пов’язане з військовими об’єктами та може загрожувати національній безпеці. 


Війна, на жаль, продовжується, росіяни щоденно обстрілюють українців, а отже й кількість місць, які треба зафіксувати в цифровому вигляді, теж зростає. Дмитро говорить, що зворотний зв’язок від людей додає сил продовжувати працювати у цьому напрямку. 


Зруйнований житловий комплекс «Ірпінські липки» у Ірпені. Фото Дмитра Малишева


«У нас бували випадки, коли люди коментували відзняті місця. До прикладу, коли ми опублікували знімки з села Довгенське Харківської області, то люди почали писати: «Це будинок моєї бабусі», «Недалеко від цього будинку загинув мій чоловік». Хтось писав: «Ми там мали оборону». А якось написала вчителька зруйнованої школи: «Ми до останнього готували їжу для військових у цій школі», — каже він. 



На запитання, що саме Дмитро мріє відзняти у форматі VR, він відповів — Маріуполь та Крим: «Коли у 2015 році в Україну зайшов Google Street View, росіяни вже анексували Крим. А там дуже багато неймовірних туристичних, історичних, культурних місць. Ось така проста мрія». 


bottom of page