top of page

Діти сміються, а на фоні руїни

Фотографки із Запоріжжя Олена Тіта та Катерина Клочко зняли наслідки ранкового удару по місту


Збройні сили Російської федерації завдали ракетних ударів по Запоріжжя, Харкові та передмісті Дніпра з ранку 18 жовтня.


Про це повідомляє Суспільне Новини.


За попередніми даними в Запоріжжі загинуло чотири людини, в Харкові осколкових поранень зазнала 67-річна жінка, у Дніпрі кількість жертв зросла до 4 чоловік.


У Запоріжжі існує загроза обвалу будинку, в який влучила російська ракета.

Зараз аби продовжувати розбір завалів, спеціальним краном підтримують навісну конструкцію, тобто частину даху. Це потрібно аби убезпечити рятувальників і продовжити рятувально-пошукові роботи, повідомляє Суспільне із посиланням на речницю ГУ ДСНС України у Запорізькій області Юлію Баришеву.


Фотографки Олена Тіта та Катя Клочко зняли місце удару в центрі Запоріжжя. Вона розповідає, що у місті сьогодні гарна погода, в центрі людно.

“Я почула вибухи десь о 01:30, трохи пізніше дізналась, що ракета влучила в житловий будинок і одразу з колегою поїхала на місце події. Будинок у самому центрі міста, поруч – храм, в якому вибило всі вікна. Вже було відомо про двох загиблих людей, трьох шукали під завалами рятувальники. Пошуково-рятувальні роботи ускладнювало те, що конструкції будинку в будь-який момент могли обвалитись. На жаль, жителі будинку, які вважались зниклими безвісти загинули - їх тіла дістали рятувальники. В результаті влучання в житловий будинок ракети С-300 загинуло пʼятеро людей, ще пʼятеро - у лікарнях. Серед загиблих молоде подружжя. У репортажі хотілось показати героїчну роботу працівників ДСНС та аварійно-рятувальної служби, які ризикують життям, щоб спасти людей,” – розказала Кейт Клочко.


"Найбільш емоційне для мене сьогодні - дуже контрастна реальність. Сьогодні гарна погода, сонечко, ми у центрі міста. Поруч вулиця, де купа транспорту, скупчення людей, бо поруч ринок. Будівля дуже красива, мала такі гарні елементи, декор. Діти посміхаються мені у камеру, а позаду руїни, загинули люди. Це такий великий контраст" - розповідає Олена.

Місцевий краєзнавець Роман Акбаш розповів Олені, що будинок не був пам'яткою архітектури.


"Це повоєнна споруда, перша половина 1950-х, самий примітний будинок в цьому районі і одна з робіт архітекторів харківського "Міськбудпроекту" під керівництвом видатного архітектора Георгія Вегмана", - пояснив краєзнавець.

Нагадаємо, 6 жовтня РФ атакувала Харків кількома ракетами Іскандер. Влучання були в Київському та Основ'янському районах міста.


Матеріал створено за підтримки The Foundation for Polish-German Cooperation.


Над матеріалом працювали:

Більдредактор: В'ячеслав Ратинський

Авторка тексту: Катя Москалюк

Менеджер сайту: Маруся Маруженко



bottom of page